Recept na kimchi byl na původním webu jedním z nejčtenějších, takže si ho zopakujeme, ne? ;^)

Suroviny
1 hlávka čínského zelí
1/4 šálku mořské soli (nemá se používat sůl s jódem, ale já ji tam dala a v pohodě)
1 polévková lžíce utřeného česneku (5- 6 stroužků)
1 lžička strouhaného zázvoru 1 lžička cukru
2- 3 lžíce rybí omáčky (běžně k dostání v asijských obchodech)
1 - 5 lžic hrubě mletého chilli
Bílá ředkev (u nás ji neměli, takže jsem tam vrazila svazek ředkviček)
4 jarní cibulky (dala jsem půlku obyčejné)

Postup
Hlávky rozříznete na čtvrtky a pak nakrájíte na kousky (nechtělo se mi hledat kolik jsou dva palce, takže jsem to vzala odhadem), dáte do mísy, prosolíte a promačkáte až začne zelí pouštět šťávu a změkne. Pak ho zalijete vodou, zatížíte a necháte jednu až dvě hodiny stát. Po této době ho slijete do cedníku a důkladně propláchnete vodou (15 minut pod tekoucí vodou a 3x promíchat). Pak ze zelí vymačkáte přebytečnou vodu a dáte zpátky do opláchnuté a osušené mísy.

Teď si smícháte česnek, zázvor, cukr, rybí omáčku a chilli (množství záleží na tom, jak moc pikantní kimči chcete). Vznikne hladká pasta. Zeleninu můžete nakrájet na nudličky (můžete přidat i mrkev, ale ne moc, aby to nebylo moc sladké), ale já si ulehčuju práci tím, že to dám do elektrického kráječe a rozsekám. Připravenou zeleninu a pastu rukou (doporučuji použít gumovou rukavici, ideální jsou jednorázové, které mívá třeba LIDL) promícháte, přidáte k zelí a zase rukou mícháte, aby se zelí se směsí dobře promíchaly.
A tim je v podstatě hotovo. Všechno přendáte do nádoby, která se dá zavřít. Zelí namačkáte tak, že bude potopené ve vzniklé šťávě. Pokud by jí bylo málo, je možné nalít osolenou vodu. Pod víkem by měl zůstat cca centimetr volného místa. Dáte na nějaký talíř (může se stát, že během kvašení bude lák vytékat) a necháte při pokojové teplotě 1 - 5 dní. Každý den zelí zkontrolujete, neponořené části zmáčknete a ochutnáváte. Ve chvíli, kdy budete mít pocit, že přesně takhle nakyslé chcete kimchi mít, ho dáte do lednice a můžete ho začít konzumovat ve velkém.

© Ainny 2011 - 2024
FAQ - otázky a odpovědi
RSS - články, RSS - Ainnybáze
Titulky z tohoto webu jsou určené pouze pro vaše soukromé použi.
Jakékoli veřejné šíření bez mého souhlasu je nelegální. Více v podmínkách a ujednáních.