Začnu trochu ze široka. Wikipedia nám, mimo jiné, říká, že Empatie neboli vcítění je definováno jako „schopnost vstoupit do situace a emoční polohy jiného člověka a tímto způsobem jej chápat citově i kognitivně“. A já mám pocit, že moc empatických lidí mezi námi není.

Včera se mi na Discordu stala taková nepříjemná věc. Jeden uživatel, který měl evidentně zájem na překladu The Worst of Evil a nadšeně mi děkoval za jeho zahájení, mi o pár dní později, ve chvíli, kdy jsem natěšeně dala narážku na druhý díl, měl potřebu napsat, že už to dal anglicky a je to super. Kam se hrabe ledová sprcha. Zavřela jsem překlad a říkala si, že jsem totální blbka.

Marně se sama sebe ptám, proč... Proč má někdo potřebu dát překladateli najevo, že o jeho práci vlastně nestojí. Argument, že si to pak pustí i česky, je naprosto zcestný. To mu vážně nedojde, že takovým, třeba i dobře myšleným příspěvkem překladatele demotivuje? Pochopitelně nevím, jak to mají nastavené ostatní překladatelé. Třeba jim to je jedno, ale mě to opravdu vždycky zasáhne do živého a bere chuť do další práce. Teď možná víc než jindy. Od léta předěláváme byt, v práci taky nesedím na zadku, ale makám, přesto se snažím krást každou volnou chvilku na překládání. Seriály, které jsem letos viděla, bych spočítala na prstech, tak proč má někdo potřebu mi předhodit, že on tedy na mě nečeká. Tak ať proboha nečeká, je mi to jedno, ale ani o tom nechci vědět. Je to tak těžké pochopit?

Asi bych tohle vůbec nepsala, kdyby se dotyčný neurazil a z Discordu neodešel, čímž mi vzal možnost mu vysvětlit, jak to cítím, protože podle jeho reakce tam, vůbec nepochopil, o co jde. Přitom stačí být jenom trochu empatický a zamyslet se nad pocitem druhého člověka, který dělá něco pro ostatní, i když to sám v podstatě vůbec nepotřebuje.
Takže pokud z vás něco takového vypadne a já nebo kdokoli jiný vás pošleme do piďous, neurážejte se. Spíš se zkuste vcítit do pocitů toho druhého, proč asi reagoval tak, jak reagoval. Díky.

A proč jsem sem dala zrovna tenhle obrázek? Protože je na něm bulík a já neznám empatičtějšího tvora, než jakým je právě pes. Přeji vám hezký den.

Komentáře mohou psát a číst pouze registrovaní a přihlášení.

© Ainny 2011 - 2024
FAQ - otázky a odpovědi
RSS - články, RSS - Ainnybáze
Titulky z tohoto webu jsou určené pouze pro vaše soukromé použi.
Jakékoli veřejné šíření bez mého souhlasu je nelegální. Více v podmínkách a ujednáních.